Nieuws3 jun '11 15:22

PvdA, SP in actie tegen bestuursakkoord

Auteur: Edme Koorstra

Komende woensdag voeren de PvdA en de SP actie bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen het bestuursakkoord. Op het congres beslissen gemeenten of ze met het akkoord. Onder de gemeenten is er veel verzet en de SP en de PvdA willen dat verzet steunen.

Vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen hebben het bestuursakkoord gesloten met het kabinet, maar veel gemeenten zijn het er niet mee eens. Ze vinden dat er veel te weinig geld beschikbaar is.
Openbare stemming
PvdA en SP willen de aanwezigen op het congres, dinsdag en woensdag in Ulft, die bezwaar maken tegen het bestuursakkoord met acties ondersteunen. D66 pleitte vrijdag voor een openbare stemming tijdens het VNG-congres, zodat het stemgedrag van alle gemeentebestuurders zichtbaar is.
Buiten de boot
Met name de plannen in het bestuursakkoord voor het aan het werk helpen van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zorgen voor veel onrust bij gemeenten. Door bezuinigingen op onder meer de sociale werkplaatsen vrezen gemeenten dat mensen met een arbeidshandicap buiten de boot zullen vallen als ze op zoek moeten naar een reguliere baan.
Bezuiniging
Met een nieuwe wet wil het kabinet vanaf 2013 de sociale werkvoorziening, de bijstand en de Wajong, de regeling voor jonggehandicapten, samenvoegen. Dat moet een bezuiniging van 1,8 miljard euro opleveren.
'Plannen hoe dan ook uitgevoerd'
De VNG wil nu dat haar leden woensdag instemmen met het bestuursakkoord, maar niet met de omstreden plannen rond de sociale werkplaatsen. Het kabinet accepteert dat echter niet en waarschuwt dat er in dat geval geen sprake meer is van een akkoord. Premier Mark Rutte wees er woensdag nog op dat de plannen hoe dan ook uitgevoerd zullen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen