Nieuws20 mei '11 07:09Aangepast op 20 mei '11 08:30

Syrische onrust blijft 'binnen perken'

Auteur: Thijs Baas

De demonstraties in Syrië gaan onophoudelijk verder. Na het vrijdaggebed zullen ook vandaag weer duizenden mensen de straat op gaan. President Obama riep de Syrische president Assad gisteren op om veranderingen door te voeren óf op te stappen.

Het straatbeeld is volgens de Nederlandse ambassadeur in Syrië Dolf Hogewoning over het algemeen vrij rustig, de winkels zijn gewoon open. Maar elke vrijdag na het gebed beginnen de demonstraties. Deze zijn geconcentreerd in verschillende gebieden. Als er doden vallen, dan zijn de begrafenissen op zaterdag weer een aanleiding voor demonstraties. Maar over het algemeen is het vrij rustig.
Rustiger dan elders
De opstanden concentreren zich rondom een paar gebieden, maar buiten die gebieden is het rustig. Ze zijn minder massaal dan in bijvoorbeeld Tunesië en Egypte, onder meer door de angst onder de bevolking voor het geweld van het regime. Bovendien zijn de mensen in Syrië door het strenge regime veel minder georganiseerd zijn. Er is geen maatschappelijk middenveld in tegenstelling tot bijvoorbeeld Egypte.
Klik op de audiobutton rechts voor de bijdrage van de Nederlandse ambassadeur in Syrië, Dolf Hogewoning en Omar Schlingermann, een Nederlander met een Syrische vader.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen