Nieuws15 apr '11 18:06

FNV Bondgenoten heeft eigen pensioenplan

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Vakbond FNV Bondgenoten heeft een alternatief pensioenplan gepresenteerd dat voldoet aan alle kritiek die de achterban heeft op de nieuwe pensioenplannen van minister Kamp. Het stelsel is vrijdag goedgekeurd door de bondsraad, het parlement van de grootste vakbond van Nederland.

De FNV-bond komt met dit plan nadat FNV-voorzitter Agnes Jongerius een pauze afkondigde in de onderhandelingen met de werkgevers. Haar achterban heeft scherpe kritiek op het mogelijke nieuwe pensioenstelsel. Maandag is de pauze voorbij en praat het FNV-bestuur met de voorzitters van de aangesloten bonden.
Zekerheid
Het plan van Bondgenoten moet mensen meer zekerheden bieden met een zo hoog mogelijke kans op indexatie. "Mensen willen graag weten wat ze ongeveer kunnen verwachten als ze willen gaan genieten van hun pensioen, en geen jojostelsel waarbij de uitkomst volstrekt onduidelijk is'', zegt Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk.
Onzekerheid
De vakbond wil dat er hardere afspraken worden gemaakt over de risico's. Werknemers weten nu niet wat er gebeurd met hun pensioen als het slecht gaat met de beurzen of als fondsen op een andere manier in de problemen komen. Zo moeten werkgevers verplicht blijven om bij te storten als het slecht gaat met een pensioenfonds. En telt premiestabilisatie alleen bij een toenemende levensverwachting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen