Nieuws1 nov '11 14:45Aangepast op 1 nov '11 17:10

Grieks referendum wekt woede bij belegger

Auteur: Pieter van den Akker

Het plan van premier Papandreou om de Grieken in een referendum te laten meebeslissen over een nieuw reddingspakket, is een volkomen fout plan. Dat zei beursanalist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer dinsdag tegen BNR.

"Het is toch ongelooflijk. Een referendum: hoe verzinnen ze het?", zei Bender tegen BNR-presentator Frits Huffnagel in  Zakendoen met. Hij zei verder over het Griekse plan: "Dan denken we een besluit te hebben. En dan is het van 'oh nee, we moeten het nog even aan ons volk vragen'."

Over de rug van beleggers
Bender wilde daarnaast kwijt dat hij snapt dat premier Papandreou draagvlak onder de Griekse bevolking zoekt. "Maar doe dat niet over de rug van beleggers."

Op de vraag of de Europese leiders tegen Papandreou zouden moeten zeggen 'Take it or leave it?', antwoordde Bender: "Niet eens take it. Het is gewoon klaar. Het is een verloren zaak, dit heeft geen zin meer."

Rutte bezorgd
Het kabinet maakt zich zorgen om de vertraging die in de aanpak van de Europese schuldencrisis en de redding van Griekenland kan ontstaan door de Griekse plannen voor een referendum. Premier Mark Rutte schreef dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Mocht Papandreou vasthouden aan zijn plannen, dan moet het referendum bij voorkeur zo snel mogelijk worden gehouden over een beperkt deel van het pakket, zei Rutte.

Onbespreekbaar
Als het aan de PvdA ligt is een Grieks referendum over het Europese hulppakket "een potentiële dealbreker". Dat meldde Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag. Wéér vier maanden onzekerheid in afwachting van een Grieks "ja" of "nee" tegen het noodplan is wat Plasterk betreft onbespreekbaar.

Banken vastberaden
De banken die hun bijdrage aan het kwijtschelden van de helft van de Griekse schuld toezegden zullen hun plannen hoe dan ook doorzetten. Volgens de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance maakte dinsdag bekend dat de uitspraken van Papandreou daar geen verandering in brengen.

Met de kwijtschelding door de financiële sector is een bedrag van circa 100 miljard euro gemoeid.

Gerelateerde artikelen