Nieuws1 nov '11 13:22Aangepast op 1 nov '11 14:01

Overleg over Grieks referendum

Auteur: BNR Webredactie

Nicolas Sarkozy en Angela Merkel overleggen dinsdagmiddag over het referendum dat Griekenland wil houden over het nieuwste Europese hulppakket.

De Griekse regering wil van de kiezers horen of ze het noodpakket steunen of niet. Dat zei de Griekse premier Papendreou maandag. Duitsland zegt daarover 'verrast' te zijn. Frankrijk zelfs 'verbijsterd'.

De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel namen de afgelopen weken het voortouw bij het uitwerken van maatregelen die Europa uit de financiële crisis moeten halen.

Nederland
Ook in Nederland zijn de reacties op het Griekse voornemen negatief. Een referendum in Griekenland over het Europese hulppakket is 'een potentiële dealbreker'. Dat stelt PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag. Hij wil voorafgaand aan een Tweede Kamerdebat dinsdagavond over het pakket een reactie van premier Mark Rutte.

Volgens Plasterk kan het niet zo zijn dat Europa 4 maanden in onzekerheid zit omdat de Grieken bij een referendum in januari wel of niet besluiten dat ze de hulp willen accepteren. 'Zo zijn we niet getrouwd', aldus Plasterk.

Onwenselijk
CDA-Kamerlid Elly Blanksma zei dat als er een referendum zou komen, dat 'onwenselijk' zou zijn voor het totale steunpakket waarover de leiders van de eurolanden het vorige week na langdurige onderhandelingen eens werden.

PvdA'er Plasterk wilde na het fractieberaad dinsdagochtend nog niet zeggen of zijn partij het pakket maatregelen steunt. Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig om een meerderheid in de Tweede Kamer achter de Nederlandse bijdrage te krijgen.

Gerelateerde artikelen