Nieuws7 mrt '11 14:30Aangepast op 7 mrt '11 14:56

Rebellen en leger claimen winst Libië

Auteur: Jorn Lucas

De signalen uit Libië zijn erg onduidelijk. Zowel het leger als de rebellen zeggen dat ze terrein veroveren, maar van geen enkele partij is nu precies duidelijk waar men vorderingen maakt of juist terrein verliest.

Het leger van Kaddafi werkt in elk geval met steeds geavanceerder materieel naarmate de troepen dichter bij Tripoli en Sirte komen.
Zo vliegen toestellen van het leger over om de posities van het rebellen-leger in kaart te brengen.

Burgeroorlog
Steeds vaker valt de term burgeroorlog, maar nog altijd 'dat die dreigt'. Het laatste stuk van de strijd - als het dat is - wordt daarmee dus nog heviger, nog bloediger waarschijnlijk ook, dan het tot nu toe al was.

Maandagochtend werd duidelijk dat de stad Bin Jawad niet langer in handen van de opstandelingen is, maar in handen van Kaddafi, of in elk geval van strijders die Kaddafi steunen.

Over Bin Jawad is nog veel onduidelijk, maar dat ligt vlakbij Ras Lanuf en dát is een belangrijke haven voor de olie-export. Die stad is nog niet gevallen, en het is ook niet duidelijk of de strijd zich daar nu al meteen naar verplaatst. Maar dat lijkt wel het doel te zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen