Nieuws22 sep '11 16:04Aangepast op 22 sep '11 16:37

Ahmadinejad knuffelt Amerika

Auteur: Bas Benneker

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft op bezoek in New York de liefde verklaart aan Amerika, voorheen beter bekend als de Grote Satan.

"Wij waarderen en houden van de mensen in de Verenigde Staten", zo zei het staatshoofd in een interview met Nicholas D. Kristof, columnist van The New York Times.

Succes!
Ahmadinejad, op bezoek in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, hield zijn verzoenende toon vol ondanks verschillende confronterende vragen van Kristof, over het kernprogramma, de protestbeweging in eigen land en de gearresteerde Amerikaanse toeristen.

Terwijl zijn assistenten meermalen gebaarden dat het interview was afgelopen, ging Ahmadinejad nog even door met zijn liefdesbetuiging aan Amerikanen: Ik wens uw lezers "alle succes en zegeningen van de Almachtige".

Satanisch
De nieuw gevonden sympathie voor Amerika is nogal een metamorfose voor de Iraanse president. Eerdere bezoeken aan de VN in New York gingen vergezeld van beweringen dat "Bush wordt geïnspireerd door de duivel" (2006), aanmaningen "het pad van arrogantie en gehoorzaamheid aan Satan" te verlaten (2007), en in 2008 de constatering: "Het is vandaag tijd voor de val van de satanische supermacht Amerika, en het aftellen naar de vernietiging van het keizerrijk van macht en geld is begonnen."

Vorig jaar nog liep de Amerikaanse delegatie in de Verenigde Naties de zaal uit toen Ahmadinejad beweerde dat hij, net als de meeste mensen, geloofde dat de Amerikaanse regering verantwoordelijk is voor de aanslagen van 11 september.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen