Nieuws10 mrt '11 17:36

Libische rebellen verliezen Ras Lanuf

Auteur: Harmen Simon Teunis

Volgens verslaggevers van buitenlandse media en ooggetuigen moesten de rebellen zich na een grootscheeps offensief van de troepen van Kaddafi naar het oosten terugtrekken

De militairen van Kaddafi vielen de oliestad met artillerie en tanks aan vanuit het westen en het zuiden. In het noorden werd de stad beschoten vanaf schepen. Vliegtuigen bombardeerden de plaats. Een verslaggever van de Arabische nieuwszender al-Jazeera meldde dat er dikke, zwarte rookwolken boven de stad hingen. Rebellen en Kaddafigetrouwen zijn in het oosten van Libië nog in gevecht bij de steden Bin Jawad en Brega.
Nog steeds strijd om Zawiyah
Op ongeveer 50 kilometer ten westen van Tripoli wordt nog steeds gestreden om de strategische oliestad Zawiyah. Wie er de overhand heeft is niet duidelijk. Journalisten kunnen de plaats niet bereiken. Wel is zeker dat er in de stad nog steeds wordt gevochten. Ook daar werden tanks en vliegtuigen ingezet. De licht bewapende opstandelingen hebben hun ambities de afgelopen dagen naar beneden moeten bijstellen. Kaddafi's troepen dringen de rebellen met grof geschut terug. Eerder wilden de opstandelingen nog optrekken naar Kaddafi's geboorteplaats Sirte.
Burgeroorlog
Het Internationale Rode Kruis noemt het conflict in Libië inmiddels een burgeroorlog. De organisatie zegt dat vooral in het voor hulporganisaties onbereikbare westen van het land de humanitaire situatie snel verslechtert.

Gerelateerde artikelen