Nieuws10 mrt '11 12:29

Steun Europees parlement voor Libische rebellen

Auteur: Pieter van den Akker

De EU moet betrekkingen aanknopen met de Nationale Libische Raad, die het verzet tegen dictator Muammar Kaddafi vertegenwoordigt. Het Europees Parlement heeft daar donderdag in een resolutie op aangedrongen. De Llibische leider Kaddafi verkent zijn vluchtwegen en zou een ballingschap overwegen.

Het Europees parlement dreigt in aanvaring te komen met EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Die zei woensdag in Straatsburg dat erkenning van de Nationale Raad een zaak is van de lidstaten. Ashton is niet van plan daarover voorstellen te doen tijdens een EU-top over Libië, die vrijdag in Brussel plaatsvindt.
Frankrijk erkent verzetsraad
Frankrijk heeft donderdag de door Libische rebellen opgezette Nationale Libische Raad erkend als "enige legitieme vertegenwoordiging van het Libische Volk".
Ergernis binnen EU
De Franse erkenning van de Libische oppositie heeft tot ergernis en verdeeldheid geleid binnen de Europese Unie. Dat maakte de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere donderdag duidelijk na afloop van informeel beraad met zijn Europese collega's.
Uri Rosenthal 'verrast'
Volgens de minister ontlokte de stap van Parijs nogal wat negatieve commentaren. Vele ministers herinnerden Frankrijk eraan dat in het internationale recht geen partijen, maar staten worden erkend. De Nederlandse minister Uri Rosenthal zei na afloop ,,verrast'' te zijn geweest over de Franse stap.

Bombardementen gaan door
De strijd om de Libische steden Ras Lanuf en Zawiyah duurt ondertussen voort. De zwaarbevochten oliestad, Ras Lanuf in het oosten, ligt opnieuw onder vuur van Kaddafi's vliegtuigen, kanonnen en raketinstallaties. Volgens een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al Jazeera hangen er dikke, zwarte rookwolken boven de stad die in handen is van de rebellen.
Oliestad onbereikbaar
Wie de baas is in de westelijk gelegen strategische oliestad Zawiyah is niet duidelijk. Journalisten kunnen de plaats niet bereiken. Rebellen, Kaddafi-getrouwen en getuigen spreken elkaar tegen. Wel lijkt zeker dat er in de stad nog steeds wordt gevochten.
No-flyzone
Het Europarlement sprak zich ook uit voor het instellen van een no-flyzone in Libië, zodat Kaddafi zijn eigen bevolking niet meer kan bombarderen. Voor dat vliegverbod is wel een VN-mandaat nodig, aldus het Europarlement. Ook de Arabische Liga en Afrikaanse Unie moeten bij het besluit worden betrokken.
Ballingschap
De Libische leider Kaddafi zou overwegen een ballingschap te aanvaarden. Een afgezant zegt bovendien dat 'Tripoli' bereid is te praten over een machtsoverdracht. Volgens de Dubaaise krant Al-Bayan heeft de omstreden Libische leider contact gehad met verschillende Afrikaanse landen over de mogelijkheid tot een "waardige aftocht".
Niger of Tjaad
De krant baseert zicht op een vertrouweling van de omstreden kolonel, die zegt dat Kaddafi serieus nadenkt over een leven in ballingschap in Niger of Tjaad.

 


 

Gerelateerde artikelen