Nieuws13 jul '11 21:29

Kredietwaardigheid Griekenland verder omlaag

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland met vier stappen verlaagd tot 'CCC'. Dat is de laagst mogelijke waardering voordat sprake is van betalingsuitval. Volgens de organisatie ontbreekt een toereikend financieringsprogramma voor het land.

Fitch was de laatste van de drie grote internationale kredietbeoordelaars die de waardering van Grieks staatspapier tot de zogenoemde junk (rommel) status verlaagde.
Fitch ging ook tot de maatregel over vanwege onduidelijkheid over de rol van private obligatiehouders en mogelijke reddingsprogramma's van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Ook wijst de kredietbeoordelaar op de verzwakte macro-economische vooruitzichten voor Griekenland.
Griekenland vind het 'raadselachtig'
De Griekse overheid vond de verlaging raadselachtig. Volgens de Grieken hebben de EU en het IMF wel degelijk een duidelijk tijdschema voor de financiering van het land.
Maar Fitch denkt dat de Grieken meer geld nodig hebben en dat alleen bezuinigingsmaatregelen onvoldoende zijn. "Er is nieuw geld vereist om het begrotingstekort van Griekenland te aan te pakken'', zegt de organisatie.
 

Gerelateerde artikelen