Nieuws15 mrt '11 22:11Aangepast op 15 mrt '11 22:49

'Kernramp Japan gaat Tsjernobyl achterna'

Auteur: Pieter van den Akker

Het Amerikaanse instituut voor wetenschap en internationale veiligheid waarschuwt dat Fukushima een kernramp van niveau 7 zou kunnen worden. Eerder zei een lid van een kernenergiedenktank nog dat dit ,,fysiek onmogelijk" is.

Dinsdagavond is het dak van reactor 4 gescheurd na een explosie. Na de explosie zijn twee mensen vermist, die zouden hebben gewerkt aan de turbines. Ze zijn nog niet geïdentificeerd.
Opnieuw piek in radioactieve straling
De scheur in het dak van reactor 4 heeft opnieuw geleid tot een piek in radioactieve straling. De belangrijkste gevaren voor de gezondheid zijn afkomstig van de radioactieve isotopen Caesium-137 en iodine-131.
Radioactiviteit gelekt
De explosie en de brand troffen reactor 4 van de kerncentrale. In de buitenwand zijn gaten geslagen en er is waarschijnlijk radioactiviteit gelekt. Het stralingsniveau werd daardoor gevaarlijker voor de volksgezondheid, aldus de regering. Iedereen die in een straal van 30 kilometer rond de centrale nog niet is geëvacueerd, kreeg het dringende verzoek binnen te blijven. De brand kon in de loop van de dag worden geblust.
Paniek in Tokio
De wind waaide dinsdag van de kerncentrale in de richting van de hoofdstad, waar meer dan dertig miljoen mensen wonen. In de stad Saitama, iets ten noorden van Tokio, is het stralingsniveau veertig keer hoger dan normaal. Ook in de hoofdstad werd verhoogde radioactiviteit gemeten. Precieze cijfers werden niet bekendgemaakt, maar het stadsbestuur bezweert dat de volksgezondheid niet in gevaar is.
Eerste inwoners al weg
Ondanks de sussende woorden van de gemeente hebben de eerste inwoners Tokio al verlaten. Op de treinstations staan drommen mensen te wachten, met grote koffers en hun kinderen dicht tegen zich aan, in de hoop een trein naar het zuiden te kunnen pakken. Toeristen breken hun vakanties vervroegd af. Internationale bedrijven sluiten hun deuren en verplaatsen kantooractiviteiten.
Tsjernobyl
De nucleaire crisis in Japan is nu een van niveau zes op de INES-schaal (International Nuclear Event Scale) volgens het Franse kernagentschap. De INES-schaal wordt gebruikt om de ernst van nuclaire ongevallen te beoordelen. In totaal zijn er zeven niveaus. Elke verhoging van niveau vertegenwoordigt een ongeval dat tien keer ernstiger is dan een van het vorige niveau. Tsjernobyl was een zeven en het incident op Three Mile Island in de VS een vijf.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen