Nieuws13 mrt '11 12:30Aangepast op 13 mrt '11 13:39

Situatie kerncentrale Japan blijft 'ernstig'

De reactor wordt gevuld met zeewater, maar de meetapparatuur registreert dat niet. Ook loopt de druk in de installatie op. Dat meldde een woordvoerder van de Japanse overheid zondag.

De Japanse kerncentrale Fukushima I. EPA
De Japanse kerncentrale Fukushima I. EPA

De gevaarlijke situatie in de derde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima is nog niet onder controle. De reactor wordt gevuld met zeewater, maar de meetapparatuur registreert dat niet. Ook loopt de druk in de installatie op. Dat meldde een woordvoerder van de Japanse overheid zondag.
Technische mankementen
"We weten niet precies wat dat inhoudt. Onze experts kijken ernaar", aldus de zegsman. Het zou kunnen zijn dat een klep niet goed werkt, waardoor het water de kern niet bereikt. Het water moet de kernreactor koelen die anders kan oververhitten. Dat kan leiden tot een nucleaire ramp.
Doordat de druk in de reactor oploopt kan er waterstof ontstaan. Dat gebeurde zaterdag ook in de eerste reactor, waarna een explosie volgde. Die beschadigde de reactor niet, omdat de ontploffing buiten de beschermende behuizing van de kern plaatshad. Mocht het bij de derde reactor tot een ontploffing komen, dan verwacht de overheid ook geen schade aan de reactor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen