Nieuws18 mrt '11 06:34Aangepast op 18 mrt '11 08:28

Nooit meer vrede

Auteur: Pieter van den Akker

De geplande aanval van het Libische leger op het rebellenbolwerk Benghazi is uitgesteld. Dat zegt een zoon van Kaddafi, Saif Al-Islam, tegen CNN. Maar Kadaffi zelf waarschuwt: als het Westen Libië aanvalt, zal hij 'de wereld tot een hel maken'.

Over zijn vader zei Saif: 'Hij zei dat het leger niet Benghazi zal binnentrekken. Het zal posities innemen rondom de stad. De reden is dat een humanitaire exodus wordt verwacht. Ze verwachten dat mensen bang zullen zijn over wat er gaat gebeuren. Hij zei dat het leger klaar zal staan om ze te helpen te vluchten.'
Kaddafi en zoon zijn niet bang
'We zijn in ons land en bij ons volk. We zijn niet bang', gaat Saif verder. Hij is niet te spreken over de no-flyzone die de Verenigde Naties in gaan stellen boven Libië. 'Ik bedoel, je gaat onze mensen niet helpen door bommen te gooien op Libië, door Libiërs te doden. Dan verwoest je ons land en daar is niemand blij mee.'
Rebellen feestend door de stad
Donderdagavond zei Kaddafi nog dat Benghazi zou worden binnengevallen door het Libische leger. Rebellen zouden daarbij niet op mededogen moeten rekenen. Nadat echter een VN-resolutie, die internationaal militair optreden in Libië rechtvaardigd, werd aangenomen, trokken de rebellen feestend en ongestoord door de stad.
Nooit meer vrede
Gisteravond zei Kadaffi zelf tegen de Portugese omroep RTP dat "als de wereld gek is, Libië zich ook gek zal gedragen". En als het Westen Libië aanvalt, zal het "nooit meer vrede hebben''. Kaddafi wil de wereld "het leven tot een hel maken'' als hij wordt aangevallen.
Racisme en arrogantie
De VN-Veiligheidsraad, die militair ingrijpen volkenrechtelijk heeft gelegitimeerd, beschuldigde hij van 'racisme' en 'arrogantie'. Volgens Kaddafi zou de Veiligheidsraad geen mandaat hebben voor zijn besluit. Hij toonde zich tevens teleurgesteld door de 'verraders' in de Europese Unie.
Klik op de button rechts om het commentaar van Bernard Hammelburg en Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk te beluisteren.

Gerelateerde artikelen