Nieuws1 dec '11 16:03

'Knal ze af voor de ogen van hun familie'

Auteur: BNR Webredactie

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson hield een pleidooi om stakende ambtenaren af te schieten voor de ogen van hun familie. Sindsdien doet zijn vriend premier David Cameron damage control.

Afknallen
Clarkson toonde in een tv-programma weinig begrip voor de twee miljoen Britse ambtenaren die woensdag staakten uit protest tegen pensioenverlagingen. Onzin, vindt Clarkson. "Hoe durven ze te staken om hun goudgerande, gegarandeerde pensioenen terwijl anderen moeten werken voor hun geld.?'

"Ik zou ze meenemen naar buiten en executeren voor de ogen van hun families", verklaarde Clarkson. 

In het interview zei Clarkson later dat hij soms met de trein naar Londen reist. Maar dat vervoermiddel ligt hem niet, omdat de machinist altijd stopt als er iemand voor de trein is gesprongen. "Wat heeft dat voor zin? Dat maakt die mensen niet beter.''

Beetje dom
De BBC heeft excuses aangeboden voor de "respectloze opmerkingen" van de presentator. Volgens de omroep gaat hij soms te ver in zijn poging grappig te zijn. De Britse ambtenarenvakbond overweegt een proces, en oppositieleider Ed Miliband heeft Clarkson opgeroepen zijn excuses aan te bieden.

De uitspraken leidden ook tot commentaar van de Britse premier David Cameron, een persoonlijke vriend van Clarkson. "Duidelijk een beetje dom", noemde die de opmerkingen. "Maar ik ben er zeker van dat hij ze niet meende''.

Gerelateerde artikelen