Nieuws10 mei '11 07:09

NAVO bombardeert Tripoli

Auteur: Edme Koorstra

Ooggetuigen meldden zware inslagen in het complex van de Libische leider. Ondertussen roepen de VN de strijdende partijen op om de strijd tijdelijk te staken om de humanitaire problemen in het land aan te pakken en voedsel, water en medicijnen kunnen worden bezorgd aan de noodlijdende bevolking.

Leon Wecke, conflictdeskundige van de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt de verdeeldheid binnen de internationale gemeenschap zorgelijk.
Luister naar het interview met Wecke via de knop rechts van dit artikel.
Zwaar bestookt
De Libische hoofdstad Tripoli is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar bestookt door de NAVO, aldus ooggetuigen. Er zijn grote explosies gehoord, naar verluidt als gevolg van inslagen van projectielen in het uitgestrekte complex dat het hoofdkwartier van de Libische leider Muammar Kaddafi vormt.
'Kaddafi doelwit'
Het Libische regime heeft 1 mei verklaard dat Kaddafi bij NAVO-bombardementen het doelwit was. Bij die poging de leider te doden, kwamen een zoon, Seif al-Arab Kaddafi, en drie kleinkinderen van Kaddafi om het leven volgens Tripoli.
Overheidsgebouwen verwoest
De Libische autoriteiten hebben dinsdag buitenlandse journalisten een verwoest pand in het centrum getoond. Het overheidsgebouw in de wijk Dahmani is volgens de Libische zegslieden maandagavond laat gebombardeerd. Het pand waar volgens de regering civiele overheidsinstellingen gevestigd waren, was eerder ook al het doelwit van bombardementen.
Ook zou een pand zijn bestookt waar eerder een veiligheidsdienst zetelde, maar waar nu het ministerie van Landbouw is. Bij de jongste aanvallen op Tripoli zijn vier kinderen gewond geraakt door rondvliegend glas, onder wie twee zeer ernstig, aldus de autoriteiten.
'Zeer zware aanval'
Ooggetuigen die telefonisch meldingen deden, spraken dinsdag van een zeer zware aanval die drie uur duurde. Daarbij zijn zeker acht zware ontploffingen geweest. Behalve het complex van Kaddafi zouden ook panden van de staatsmedia, de televisie en het persbureau JANA, zijn gebombardeerd.
Bescherming van burgers
Al sinds 19 maart is een internationale coalitie bezig met het uitvoeren van bombardementen op de troepen van Kadaffi. De Verenigde Naties namen kort daarvoor een resolutie aan, waarin de luchtaanvallen werden toegestaan om burgers te kunnen beschermen.
Tekort aan voedsel en medicijnen
De ooggetuigen maakten tegenover de nieuwszender al-Jazeera ook melding van een toenemend tekort aan voedsel en medicijnen. De Verenigde Naties hebben daar maandag alarm over geslagen. Er heerst volgens de VN gebrek aan voedsel, water en benzine in Libië. Bijna 750.000 mensen zijn het land ontvlucht en circa 65.000 anderen zijn in eigen land op drift geraakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen