Nieuws13 mrt '11 20:59

Grootste rampspoed ooit voor Japan

Auteur: Marjolein Niestadt

De aardbeving en de tsunami die Japan vrijdag troffen zijn de grootste rampspoed die het land is overkomen sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft premier Naoto Kan gezegd.

De premier roept Japanners op om zuinig te doen met elektriciteit. Door het natuurgeweld zijn allerlei problemen ontstaan grote kerncentrales in Japan. Dat leidt tot een energietekort. Als noodmaatregel krijgen delen van het land nu bij toerbeurt geen stroom. Zo moeten de getroffen gebieden worden ontlast.

Straling

In de omgeving van de kerncentrale Fukushima 1 in Okuma zijn meer dan 200.000 mensen geëvacueerd. Zeker 28 omwonenden zouden radio-actief besmet zijn geraakt. Niet doordat de reactors zelf lekten, maar doordat de druk te hoog werd en er stoom moest worden afgeblazen.

Minstens 10.000 doden

De politie denkt dat alleen al in de prefectuur Miyagi zeker tienduizend mensen omkwamen. Het dorp Minamisanriku is van de kaart geveegd. De helft van de inwoners van het stadje is verdwenen, maar liefst 9500 mensen.

Ook op andere plekken langs de noordoostkust vinden reddingswerkers honderden lichamen. In de prefectuur Iwate kwam de kuststad Rikuzentakata compleet blank te staan. Ook de steden Miyako en Yamada werden volledig overspoeld.

Méér hulpverleners ingezet

Inmiddels zijn meer dan vijftigduizend militaire hulpverleners actief. Dat aantal wordt verdubbeld. Daarnaast zijn duizenden politieagenten, brandweereenheden en tweehonderd medische teams op de been. Reddingsdiensten hebben sinds de ramp meer dan twaalfduizend mensen gered.

Meer foto's:

De locaties van de bevingen en de zwaarst getroffen gebieden in beeld gebracht

Luchtfoto's van vóór en na de ramp, op een rij gezet door de New York Times


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen