Nieuws6 mei '11 08:27

Busbedrijven dreigen met prijsstijging

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het buskaartje zou wel eens fors duurder kunnen worden. Als de vervoersbedrijven niet snel door hun opdrachtgever, provincies, worden gecompenseerd, voelen ze zich genoodzaakt de stijging van de brandstofprijs door te rekenen in hun tarieven.

Via een brief hebben ze minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu van dat voornemen op de hoogte gebracht. 

Het doorrekenen van de brandstofprijs is het gevolg van de gestegen kosten, legt voorzitter Anne Hettinga van de brancheorganisatie FMN uit. "Na de laatste staking van drie jaar geleden zijn wij geconfronteerd met een kostenstijging van 40 miljoen over de hele sector. Dat is in de jaren daarna nog eens met hetzelfde bedrag toegenomen. Dat zijn puur brandstofkosten."

Compensatie

Volgens directeur Jan Ploeger van het Inter Provinciaal Overleg IPO zou het FMN wel degelijk gecompenseerd zijn, maar dat ontkent Hettinga. "Dat horen we vaker maar we zijn niet gecompenseerd. Er zijn de afgelopen jaren allerlei pogingen in het werk gesteld om ons aan te tonen dat er betaald zou zijn. Dat zijn allemaal sigaren uit eigen doos", legt Hettinga uit.

"Naar aanleiding van de staking in 2008 hebben wij een overeenkomst gesloten waarin staat dat de bedrijven gecompenseerd worden voor de dieselkostenstijging in de jaren 2007 en 2008. Daarna komt er een index waarin die stijging op onze subsidie zullen krigjen. Die afspraken zijn sinds 2008 niet nagekomen. Dat is buitengewoon kwalijk", aldus Hettinga.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen