Nieuws22 feb '11 15:00Aangepast op 25 feb '11 14:12

Overijssel adviseert 'niet te stemmen'

Auteur: Edme Koorstra

In de campagne voor de Statenverkiezingen adviseert de provincie Overijssel jongeren om vooral niet te stemmen.

De provincie wil zo jonge stemmers aan het denken zetten, zei een woordvoerster dinsdag.

De campagne is verleden week stilletjes begonnen toen posters in onder meer de gemeente Zwartewaterland werden opgehangen. Ambtenaren van die gemeente haalden ze vervolgens weg. ,,Pas later ontdekten ze dat wij er achter zaten'', zei de provinciewoordvoerster.

Op de posters staat het advies 'Stemmen? Echt niet! Ik beslis wel'. Ook in Zwartewaterland zijn ze inmiddels weer zichtbaar.
Serieuze ondertoon
Het idee oogt ludiek, maar heeft volgens de provincie een serieuze ondertoon. In korte filmpjes op internet ronselen 'foute types' stempassen of wordt via Twitter gemeld dat Overijssel een prima plek is voor de opslag van CO2. ,,Zij bepalen wel wat er gebeurt in de provincie en niet jij. Tenminste, als je thuis blijft.'' Van verkiezingscampagnes van provincies is vaak beweerd dat ze saai zijn. ,,Wij wilden iets tegendraads doen.'' Aanvankelijk was het idee de campagne te delen met andere provincies, maar die haakten af.

Volgens de provincie spendeert Overijssel dit jaar 250.000 euro aan de verkiezingen, veel meer dan eerder naar buiten kwam. ,,Deze campagne was in de cijfers door media niet meegenomen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen