Nieuws3 jul '11 11:03

Liever Rutte dan Balkenende

Auteur: Edme Koorstra

Een meerderheid van de kiezers vindt dat Mark Rutte het beter doet als premier dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Van de ondervraagden vindt 54 procent Rutte beter dan Balkenende.

Aan het einde van dit parlementaire jaar heeft De Hond 6000 mensen via internet ondervraagd over hun voorkeuren. 54 procent verkiest Rutte boven Balkenende.
Waardering
Zoals verwacht zit de aanhang van de huidige premier vooral onder kiezers van VVD en PVV. Opvallend genoeg is ook de waardering voor Rutte onder D66-stemmers groot. Ongeveer een kwart van de kiezers ziet weinig verschil tussen Rutte en Balkenende.
Oppositie
SP-leider Emile Roemer wordt met ruime voorsprong aangewezen als de beste fractievoorzitter in de oppositie. D66-leider Alexander Pechtold (28 procent) is de enige fractieleider in de oppositie die in de buurt komt van Roemer, met 34 procent.
Afstand
De anderen volgen op grote afstand: Jolande Sap (GroenLinks, 7 procent), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, 6 procent), Arie Slob (ChristenUnie, 3 procent), Kees van der Staay (SGP, 3 procent), Job Cohen (PvdA, 3 procent). Onder de PvdA-aanhang kiest 40 procent voor Roemer, 13 procent voor de eigen partijleider Cohen.
Gedoogcoalitie geen meerderheid meer
Uit de peiling van De Hond blijkt ook dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV nu, aan het einde van het politieke jaar, bij verkiezingen geen meerderheid zou halen in de Tweede Kamer. De drie partijen zouden samen uitkomen op 72 zetels.
Vorig jaar bij de verkiezingen haalden de drie de nipte meerderheid met 76 zetels. De teruggang komt door het grote verlies van het CDA, dat in de peiling zeven van de huidige 21 zetels heeft verloren.
Winst, verlies
De VVD staat in de peiling op 33 zetels, twee meer dan nu in de Kamer. De PVV staat een zetel boven het huidige aantal van 24. De PvdA was bij de verkiezingen de tweede partij met 30 zetels, maar heeft er nu 18. De SP heeft er vier meer, dat is een stijging van zeven in vergelijking met de verkiezingsuitslag.
D66 staat volgens de peiling ook op flinke winst: zes zetels meer dan nu in het parlement. GroenLinks staat nu op 9, de ChristenUnie op 6 en de SGP en de Partij voor de Dieren op 3. 50PLUS zou een zetel krijgen.

Gerelateerde artikelen