Identiteitsfraude komt slachtoffers steeds duurder te staan
Iemand anders die zich voordoet als jou. De schade die criminelen daarmee aanrichten wordt steeds groter. Dat meldt de Fraudehelpdesk aan BNR.
In 2015 lag het gemiddelde schadebedrag van slachtoffers nog op ruim 3800 euro. In de eerste drie maanden van dit jaar lag dat flink hoger, op bijna 10.000 euro. Andre Vermeulen van de Fraudehelpdesk geeft een voorbeeld van hoe het mis kan gaan:
"Een echtpaar is een aantal jaar geleden geëmigreerd. Ze verkochten hun huis en gaven de inboedel mee aan een opkoper. Twee jaar later bleek dat er een lening van 65.000 euro op hun naam was afgesloten. Ze weten nog steeds niet precies hoe dit is gegaan, maar vermoedelijk hebben ze in één van die meubels een rekeningafschrift met gegevens laten liggen."
Het fenomeen neemt toe, signaleert de Fraudehelpdesk. Vermeulen: "Post of mail wordt bijvoorbeeld onderschept, het rekeningnummer van een factuur gewijzigd en dan maak je het geld over naar de rekening van een crimineel. Wat ook voorkomt is dat een nieuw bankpasje naar een oud adres wordt gestuurd, omdat het adres nog niet goed is doorgegeven."
Maar het zijn niet altijd doorgewinterde criminelen die de schade aanrichten. "Ook bij een vechtscheiding, of ruzie in de familie gaat het nog al eens mis", vertelt Vermeulen. "Dan komt het voor dat mensen op elkaars naam van alles gaan bestellen. Als wraak, of om te pesten."