Nieuws8 apr '11 13:31Aangepast op 11 apr '11 16:13

ICT blijft kopzorg voor ondernemers

Auteur: Harmen Simon Teunis

Eén op de drie ondernemers vindt ICT één van de grootste kopzorgen. Ook lopen ICT-projecten bijna nooit volgens planning. Dat blijkt uit een businesspoll onder ondernemers, uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart GfK in opdracht van BNR Nieuwsradio.

Veel ondernemers lijken zich het hoofd te breken over de Informatie en Communicatie Technologie binnen het bedrijf. Ruim één op drie plaatst dit in z'n top drie van kopzorgen. Ook geeft maar liefst 56 procent van de ondervraagden aan dat ICT-projecten vaak niet volgens planning en begroting lopen.
BNR sprak erover met onderzoeker Ewout Witte en hoogleraar informatieystemen Chris Verhoef, luister via de knop rechts van dit artikel.

In hoeverre lopen ICT-projecten volgens planning en begroting?

Dit zou kunnen verklaren waarom veel ondernemers  ICT binnen hun bedrijf als zorgenkindje zien. Bij slechts 3 procent lukt het om ICT-projecten helemaal volgens planning en binnen het budget voor elkaar te krijgen. Een kwart zegt dat dit ‘meestal’ lukt. Opvallend is dat bijna één op de vijf ondervraagden geen flauw idee heeft of het gebruik van ICT volgens planning en begroting gaat.

Positief over kennis van werknemers op gebied van ICT

Een stuk positiever zijn de ondernemers over de kennis van hun werknemers op het gebied van ICT. 60 procent van het personeel heeft volgens de ondernemers voldoende ervaring met computers en andere communicatie- en informatietechnologie. Ook over hun eigen ICT-kennis zijn de ondervraagden wel te spreken: 67 procent van hen geeft zichzelf daarvoor een voldoende tot ruim voldoende. Daar staat tegenover dat nog steeds één op de vier ondernemers vindt dat zowel hijzelf als het personeel onvoldoende weet over informatie- en communicatietechnologie.

Ook positief over ICT-arbeidsmarkt

Positief zijn de ondernemers ook over de ICT-arbeidsmarkt. 63 procent van de ondernemers geeft aan dat zij de juiste mensen wel weten te vinden, 6 procent zegt dat het hen niet gelukt is om het juiste personeel te vinden en 20 procent weet niet of er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is. Daarnaast zegt 11 procent niet te kunnen of te willen investeren in personeel voor hun ICT-ambities. "Het is goed te horen dat ondernemers positief zijn over de ICT-arbeidsmarkt", zegt algemeen directeur Sylvia Roelofs van brancheorganisatie ICT~Office. "De uitdaging is echter om de kennis up-to-date te houden. De ontwikkelingen gaan immers razendsnel. De vraag naar specialisten in de ICT-sector zal de komende jaren flink toenemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen