Programma23 mei '11 12:16

Ellende aswolk lijkt mee te vallen

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland blijft grootschalige ellende door de recente vulkaanuitbarsting in IJsland voorlopig bespaard. Hooguit zullen sommige vliegtuigen een stukje moeten omvliegen. In IJsland zelf hoopt men vandaag de belangrijkste luchthaven weer te openen.

Het Nederlandse luchtruim heeft maandag geen last van as uit de IJslandse vulkaan die zaterdag tot uitbarsting kwam. Op korte termijn wordt er ook geen as boven Nederland verwacht. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland.
Luister rechts naar woordvoerder Marjolein Wentink van de Luchtverkeersleiding.
Ook het vliegverkeer van en naar de VS ondervindt geen hinder van de as. "Vliegtuigen moeten hoogstens een stukje omvliegen,'' aldus de Luchtverkeersleiding.
No-flyzones
In tegenstelling tot vorig jaar, toen Europa voor het eerst werd verrast door een aswolk, zou het luchtruim nu nergens meer gesloten hoeven worden. Na het debacle van toen zijn in Europees verband nieuwe afspraken gemaakt. Daardoor kunnen nu no-flyzones worden ingesteld, waar vliegtuigen omheen kunnen vliegen.
Luchthaven IJsland
De IJslandse luchtvaartautoriteit hoopt de belangrijkste luchthaven van het land maandag weer te kunnen openen. Het vliegveld werd afgelopen weekeinde gesloten in verband met de vulkaanuitbarsting. "Het ziet er vandaag beter uit. We hopen de luchthaven Keflavik later vandaag of vanavond te kunnen heropenen'', aldus een woordvoerster.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen