Nieuws1 jun '11 21:38

PvdA lijkt klaar met Job Cohen

Auteur: Pieter van den Akker

Job Cohen lijkt zijn langste tijd als leider van de PvdA te hebben gehad. Ruim een jaar nadat Cohen Wouter Bos opvolgde, is zijn partij al klaar met de voormalige burgemeester van Amsterdam. Dat schrijft HP De Tijd, dat zich baseert op uitlatingen van verschillende PvdA-Kamerleden en andere leden.

Het rommelt flink binnen de gelederen van de PvdA. Cohen loopt volgens een van de anonieme geïnterviewden met de ziel onder zijn arm en toont te weinig leiderschap. Of zoals een partijbons het omschrijft: "Als ik een oproep in de krant moest plaatsen, dan luidde de tekst: partij zonder leider zoekt verhaal."
Cohen moest premier worden
Cohen werd binnengehaald als de man die namens de sociaaldemocraten de nieuwe premier van Nederland moest worden. Zover kwam het niet, zijn partij belandde in de oppositie toen het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV aantrad.
Een collega-fractievoorzitter zegt: "Job is gecast voor een andere film, maar die ging niet door. Hij kwam naar Den Haag om premier te worden. Hij is een bestuurder van huis uit, iemand die gewend is dingen te regelen. In zijn huidige rol regelt iemand anders het en moet je een beetje een straatvechter zijn, zeker in deze snelle tijden. Daar is hij veel te beschaafd en te intellectueel voor. Soms heb ik met hem te doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen