Nieuws12 jun '11 12:00Aangepast op 15 jun '11 11:44

PvdA heeft geen visie

Auteur: Jorn Lucas

Mogelijke PvdA-stemmers zien niet het leiderschap van Job Cohen, maar het gebrek aan visie binnen de partij als grootste probleem. Tot die slotsom komt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Na een week waarin al dan niet anonieme kritiek klonk op Cohens stijl, peilde De Hond de ideeën daarover van mensen die overwegen PvdA te stemmen of vroeger PvdA stemden maar nu niet meer.
Ongeveer 60 procent van voormalig PvdA-stemmers en van degenen die nu voor een andere partij kiezen maar wel aan de PvdA denken, missen visie bij de sociaaldemocraten. Ruim 40 procent van de potentiële PvdA-kiezers vindt dat Cohen het goed doet als leider van de Tweede Kamerfractie. Ongeveer een derde geeft aan dat de partij een andere leider moet kiezen.
Discussie over Cohen is goed
De benaderde personen vinden de openlijke discussie over Cohens functioneren goed. Ruim 70 procent van hen wil Cohen wel als premier van Nederland en iets meer dan 80 procent beschouwt hem als een goed bestuurder. Onder de afgehaakte PvdA-stemmers ziet 44 procent Cohen als minister-president en zo'n 50 procent noemt hem een goed bestuurder.
De peiling van De Hond wordt vrijdag en zaterdag via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen