Nieuws16 sep '11 22:20

Oostelijke politieregio barst uit voegen

Auteur: Thijs Baas

De politie in Oost-Nederland krijgt een veel te groot werkterrein als de nieuwe plannen rond de nationale politie worden doorgevoerd. In plaats van een gezamenlijke afdeling zouden Overijssel en Gelderland twee afzonderlijke afdelingen moeten worden.

Dat zegt de Overijsselse commissaris van de Koningin Ank Bijleveld in reactie op een artikel in TC Tubantia. Bijleveld heeft de krachten gebundeld met de vijfentwintig burgemeesters uit haar provincie om de plannen van het kabinet per 2012 te dwarsbomen. Ook kan ze rekenen op de steun van de Gelderse commissaris van de Koningin Clemens Cornielje.

Vijf politieregio's
Op dit moment bestaan de provincies Overijssel en Gelderland uit in totaal vijf politieregio's. Als deze worden samengevoegd tot één regio, ontstaat met een 'achterban' van 81 gemeenten en 3,2 miljoen inwoners veruit de grootste afdeling van Nederland.
De mogelijkheden voor de burgemeesters om de politie aan te sturen worden daardoor volgens Bijleveld flink ingeperkt. "Als er iets aan de hand is en er moet snel worden ingegrepen, dan moet een politiechef precies weten wat er in dat specifieke gebied speelt." Het plan rond de nationale politie wordt komend najaar behandeld in de Tweede Kamer.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen