Programma15 jun '11 19:58

Commotie om bomauto in Utrecht

Auteur: Pieter van den Akker

De politie heeft woensdag in Utrecht 45 woningen ontruimd, nadat informatie was binnengekomen dat in een auto op het Aakplein explosieven zouden zitten. Na uren onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek het te gaan om loos alarm. De auto is in beslag genomen voor verder sporenonderzoek.

Het incident roept vele vragen op, die het Openbaar Ministerie (OM) en de politie in belang van het onderzoek niet willen beantwoorden. Een woordvoerster van justitie wil kwijt dat er een strafrechtelijk onderzoek liep toen de informatie binnenkwam. Wat voor een onderzoek dat was en wat die informatie precies inhield, kon ze niet zeggen.
De auto stond al enkele dagen geparkeerd op het Aakplein. De politie heeft de eigenaar ervan achterhaald, maar laat in het midden of die verdachte is. De auto was in ieder geval niet gestolen. Of de politie contact heeft gehad met de eigenaar kon een woordvoerder niet zeggen.
Geen explosief onder de motorkap
De politie deed woensdagochtend met honden al onderzoek op het Utrechtse plein. Later kwamen bomexperts van de EOD. Zij deden uren onderzoek, braken de paarsblauwe Volkswagen Golf open, maar constateerde dat noch in de auto, noch onder de auto noch onder de motorkap een explosief lag.
Aan het begin van de avond kregen de geëvacueerde bewoners het sein dat ze terug konden keren naar huis. De gemeente had opvang voor hen geregeld, maar daar werd nauwelijks gebruik van gemaakt. De buurtbewoners krijgen woensdag nog een brief van de gemeente om hen in te lichten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen