Nieuws23 mrt '11 19:11

Voicemail premier gemakkelijk af te luisteren

Auteur: Maurice Driessens

Een deel van de voicemails van ministers, burgemeesters, topambtenaren en woordvoerders bij de Nederlandse overheid is op afstand af te luisteren. Niet alle bewindslieden hebben hun voicemail met een eigen geheime code beveiligd, en zo lukte het de actualiteitenrubriek EenVandaag om berichten af te luisteren van onder anderen premier Mark Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Het programma ontdekte dat de genoemde functionarissen hun voicemail niet met een aparte code hadden beveiligd, maar de standaardcode van de telefoonaanbieder hadden gehouden.
Die code is voor alle gebruikers van - in dit geval - Vodafone hetzelfde. Daardoor konden redacteuren van het programma op afstand, zoals dat ook zou werken vanaf een vakantie-adres, de voicemails van de politici afluisteren.
Laks
In een reactie liet Vodafone, die de rijksoverheid als klant heeft, weten dat de functie van het op afstand beluisteren van de voicemail een "optie is die we bieden aan klanten''.
Nieuwe klanten worden volgens het bedrijf drie keer actief opgeroepen de voicemail via een code te beschermen. In de praktijk blijkt een groot deel van de nieuwe klanten dat niet te doen, waaronder dus de minister-president van Nederland.
Beveiliging aangescherpt
Vodafone heeft de beveiliging inmiddels aangescherpt. Alleen gebruikers die de code actief hebben gewijzigd, kunnen nog op afstand de berichten afluisteren, aldus het bedrijf woensdag.

Dat het beluisteren mogelijk is geweest, vindt SP-fractievoorzitter Emile Roemer een grof schandaal. "Dat dit zelfs op dit niveau gebeurt, is knulligheid ten top. De staatsbeveiliging heeft hier gewoon gefaald'', zei hij tegen EenVandaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen