Nieuws6 mei '16 12:34

KWF: 'Onderzoek fantastisch, maar zorgen over prijs'

Auteur: Karlijn Meinders

Farmaceuten en oncologen gaan samenwerken om nieuwe medicijnen bij meer patiënten te testen. Een goede ontwikkeling, vindt het KWF Kankerbestrijding, maar dan moet de prijs wel omlaag.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gaat om medicijnen die al geregistreerd zijn voor de behandeling van bepaalde typen kanker, maar die mogelijk ook werkzaam kunnen zijn voor kleine groepen patiënten met andere vormen van kanker. Michel  Rudolphie, directeur van het KWF, juicht de samenwerking toe.


Internationale afspraken
Het doen van de onderzoeken is namelijk prijzig en het KWF vreest dat een positieve uitkomst van het onderzoek niet direct betekent dat de medicijnen toegankelijker worden voor patiënten. Volgens Rudolphie wordt er hard gewerkt aan afspraken op dit gebied.

"Dit wordt steeds beter geregeld. Maar we moeten niet denken dat Nederland dat probleem alleen kan oplossen. We doen fantastisch werk, maar we zijn maar 2 procent van de totale omzet van de farmaceutische industrie. We hebben de macht en middelen niet om daar invloed op uit te oefenen. We blijven afhankelijk van grote hoofdkantoren. Afspraken zullen op internationaal niveau gemaakt moeten worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen