Nieuws11 mrt '11 12:17

Leiders EU willen af van Kaddafi

Auteur: Harmen Simon Teunis

De EU-leiders zullen vrijdag aandringen op het vertrek van de Libische leider Muammar Kaddafi. In de concept-conclusies van de EU-top die vrijdag over Libië plaatsvindt staat volgens ingewijden dat de dictator de macht moet overdragen.

Voor aanvang van de top in Brussel zeiden onder meer de Britse premier David Cameron, bondskanselier Angela Merkel, premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Janosz Martonyi van EU-voorzitter Hongarije ook dat Kaddafi het veld moet ruimen. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie verklaarde dat al eerder.
Rutte voelt weinig voor erkenning Nationale Libische Raad
Rutte voelt er echter niets voor de Nationale Libische Raad, die het verzet tegen Kaddafi vertegenwoordigt, al te erkennen. Dat Frankrijk dat wel heeft gedaan, noemde hij kort voor de top "een gekke move'' en "in strijd met alle diplomatieke gebruiken''. "We erkennen landen, geen regeringen'', aldus Rutte. Overigens dringt ook Cameron aan op erkenning van de Nationale Raad. Het Europarlement heeft dat donderdag al gedaan.
No-flyzone
Het ziet er niet naar uit dat de EU-leiders vrijdag afspraken zullen maken over een no-flyzone boven Libië. Volgens Rutte kan zo'n vliegverbod alleen met een breed draagvlak, bij voorkeur via een VN-mandaat.

Gerelateerde artikelen