Nieuws6 mei '16 15:03

Geen wielen maar ballen in Ootmarsum tijdens EK Klootschieten

Auteur: Karlijn Meinders

Niet iedereen denkt vandaag aan wielrennen. In het Twentse Ootmarsum het op het moment om een hele andere sport. Daar vindt namelijk het Europees Kampioenschap Klootschieten plaats.

Foto: Nederlandse Atletiekvereniging
Foto: Nederlandse Atletiekvereniging

Het Twentse Ootmarsum kleurt dit weekend Oranje voor de oudste sport van het land. André Luttinkhuis, trainer van één van de Nederlandse junioren die meedoet aan dit EK, legt nog even uit wat de sport ook alweer inhoudt.

Er zijn tijdens het EK drie onderdelen. "We gooien op straat, we gooien op het veld en we hebben een onderdeel waarbij de afstand door de lucht alleen meetelt: het zetten.", vertelt Luttinkhuis.

Daarbij worden dan ook weer verschillende kloten gebruikt. Luttinkhuis: "Op straat gooien we met een Ierse stalen kloot van 800 gram. Op het veld met een houten kloot met lood verzwaard, die weegt ongeveer 300 gram. En met zetten zijn er twee soorten: eentje van 375 en eentje van 475 gram."

De sport is serieus business, vertelt Luttinkhuis. "Het is gewoon atletiek. Het is een kwestie van kracht, snelheid en techniek. Mensen die aan dit EK meedoen zijn hier al drie jaar voor aan het trainen."

Er doen vier landen mee aan het EK: Ierland, Duitsland, Italië en Nederland. Vanmorgen hebben de Nederlandse vrouwen zilver en brons gehaald. Als landenteam hebben we al goud. En de mannen strijden individueel nog om de medailles. Benieuwd hoe het klootschieten eruit ziet? Hier een kleine impressie van het NK in 2009:

Gerelateerde artikelen