Run op onlinekieshulpen
Servers van Stemwijzer en Kieskompas staan te roken.
Het loopt storm op de websites die kiezers helpen bij het bepalen van hun definitieve keuze. Ze zijn gewilder dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2007. Het loopt als een tierelier, meldde directeur Nel van Dijk van Stemwijzer.
Tot woensdagmiddag hadden 305.000 bezoekers de stemwijzer voor de Eerste Kamer ingevuld. Ook de provinciale edities worden op de valreep door velen geraadpleegd. Van de vijf provinciale stemwijzers die op de site te vinden zijn, is die van Zuid-Holland het vaakst ingevuld: door inmiddels 182.000 belangstellenden.
Kieskompas
Populair is ook de website Kieskompas, die dinsdagavond 60.000 bezoekers per uur trok en inmiddels de grens van ruim 1,2 miljoen bezoekers is gepasseerd. Dat wil overigens niet zeggen dat ze allemaal de vragenlijst van Kieskompas hebben ingevuld.
Niet Twitteren
Leden van stembureaus in de gemeente Haarlemmermeer hebben het dringend advies gekregen woensdag niet te twitteren, bellen of e-mailen vanuit hun stembureau. ,,Dat is uit respect voor de kiezer'', zei een woordvoerder van de gemeente woensdag. ,,De gemeente vindt het niet netjes als leden van stembureau's met andere zaken bezig zijn als kiezers hun stem komen uitbrengen'', aldus de woordvoerder.
,,Het is geen verbod, want het staat niet in de Kieswet, maar een dringend advies'', aldus Peter van Groenigen, raadslid van de HAP Haarlemmermeer, werkzaam op een stembureau en zelf twitteraar. Volgens hem is het advies ook ingegeven door het feit dat informatie vanaf de stembureau's niet ongebreideld naar buiten mag komen. ,,Je kan wel van alles de lucht ingooien, bijvoorbeeld een stemadvies. Dat mag natuurlijk niet.''