Nieuws11 mrt '11 05:56Aangepast op 11 mrt '11 10:16

Vrije militairen hebben Athene bereikt

Auteur: Thijs Baas

De vrijgelaten militairen zullen vandaag in Athene blijven. Ze maken het goed en mankeren fysiek niets, liet een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. Onbekend is welke voorwaarden de Libiërs hebben gesteld waardoor de vrijlating vannacht alsnog werd uitgesteld.

Mogelijk is er sprake van aanvullende voorwaarden ten aanzien van Nederlandse deelname aan militaire acties jegens het land. De drie Nederlandse militairen  werden twaalf dagen geleden gevangen werden genomen.
De militairen arriveerden rond 5 uur Nederlandse tijd (6 uur lokale tijd)  in Athene. Vandaar gaan ze naar vliegveld Eindhoven. Na de onderhandelingen door de topdiplomaat Ed Kronenburg, had een Grieks militair toestel de twee mannen en een vrouw meegenomen vanuit de Libische hoofdstad Tripoli.

Verheugde reacties

Aan boord waren ook de Griekse onderminister Dimitris Dollis van Buitenlandse Zaken en een aantal Grieken die vanuit Libië in veiligheid werden gebracht. Het toestel vertrok enkele uren later dan gepland, omdat de Libische onderhandelaars op de valreep met nieuwe eisen kwamen. Premier Mark Rutte reageerde verheugd op de vrijlating van de drie Nederlandse militairen.
"Het is prachtig nieuws. Allereerst voor de betrokkenen zelf. Maar ook voor hun dierbaren'', stelde hij in de nacht van donderdag op vrijdag in een eerste reactie. De premier dankte zijn collega's van Griekenland en Malta, die ook een rol hebben gespeeld bij de vrijlating van de Nederlanders.

Gerelateerde artikelen