Nieuws9 mrt '11 16:45

Leeftijdkeuring automobilist moet naar 75

Auteur: Pieter van den Akker

De standaardleeftijd voor de eerste medische keuring voor oudere automobilisten kan omhoog van zeventig naar 75 jaar, denkt ook minister Melanie Schultz van Haegen  van Infrastructuur.

Dat zei zij woensdag in een overleg in de Tweede Kamer over de werkwijze van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De VVD-bewindsvrouw reageerde op een plan van Kamerleden Sharon Dijksma (PvdA) en Charlie Aptroot (VVD). Zij brachten hun ideeën woensdag via diverse media naar buiten.
Meevaller voor automobilist
Door de leeftijd te verhogen, krijgt het CBR ruimte om achterstanden weg te werken, ziet Aptroot als bijkomend voordeel. Dijksma ziet ook een meevaller voor de automobilist. 'Je moet die test nu namelijk zelf betalen. Zo’n medische keuring kost minimaal enkele tientallen euro’s. Dat hou je mooi in de zak.’
Ouderen steeds vitaler
Schultz en ook de andere aanwezige fracties tijdens het overleg (CDA, SP en PVV) voelen wel wat voor het plan. 'Het is een heel aantrekkelijke optie', verwoordde de minister haar gevoelens. 'Ouderen worden steeds vitaler. Wel zal ik nader onderzoek laten doen door het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) naar de precieze effecten.' Schultz beloofde de Tweede Kamer voorafgaand aan een nieuw overleg over de kwestie, op 18 mei, over dat SWOV-onderzoek te berichten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen