Nieuws21 aug '11 11:49Aangepast op 21 aug '11 14:54

'Kaddafi op de vlucht' [update]

Auteur: Harmen Simon Teunis

Volgens het Duitse persbureau DPA heeft de Libische leider Muammar Kaddafi de hoofdstad Tripoli verlaten. Het persbureau meldt dit op basis van bronnen rond de Libische regering.

Kaddafi zou zich met zijn familie verplaatsen in de richting van de grens met Algerije. In de grensregio zouden ze worden beschermd door leden van de stam al-Orban, melden de bronnen. De berichten zijn nog door niemand bevestigd.

Operatie Zeemeermin

De Libische rebellen noemen hun acties bij Tripoli om Muammar Kaddafi tot overgave of vertrek te dwingen 'Operatie Zeemeermin'. Dat heeft een woordvoerder van de rebellenregering in Benghazi zondag bekendgemaakt.

Operatie Zeemeermin is volgens de woordvoerder een gezamenlijke operatie van de Nationale Overgangsraad, plaatselijke strijders en de NAVO. De strijd die op zaterdagavond begon, werd zondag voortgezet. In de hoofdstad waren explosies en het geluid van automatische wapens te horen.

Luchtaanvallen

De NAVO liet weten dat de luchtaanvallen zich concentreren op Tripoli, om de rebellen te ondersteunen.

Gewonden

Volgens de rebellen hebben ze na een avond en een nacht vechten bezit genomen van enkele plekken in de hoofdstad. De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldde zondag dat de strijd in en om Tripoli aan 31 van Kaddafi's militairen het leven heeft gekost. Meer dan 40 militairen zouden gevangen zijn genomen.

Reactie Kaddafi

Kaddafi zelf liet eerder weten dat de aanval van de rebellen, die hij ratten noemt, op de hoofdstad Tripoli is afgeslagen. Kaddafi's tweede zoon Saif al-Islam zei ook dat het Libische regime niet van plan is zich gewonnen te geven. Een woordvoerder van het regime meldde dat "duizenden professionele militairen en vrijwilligers" klaarstaan om Tripoli te verdedigen.

Nationale Overgangsraad

Buurland Tunesië besloot de Nationale Overgangsraad, de rebellenregering, te erkennen als de legitieme vertegenwoordiging van het Libische volk. Dat meldde het staatspersbureau TAP zondag. In Tunesië werd in januari dictator Zine al-Abidine Ben Ali verdreven.

Gerelateerde artikelen