Nieuws12 mrt '11 20:28Aangepast op 13 mrt '11 10:29

Arabische Liga klopt bij VN aan voor no-flyzone

Auteur: Thijs Baas

De Arabische Liga wil dat de VN-Veiligheidsraad een vliegverbod afkondigt 'om het Libische volk te beschermen'. Dat melden doorgaans goed geïnformeerde diplomaten. Het bewind van Kaddafi heeft volgens de Liga alle legitimiteit verloren door zijn misdaden.

De ministers van Buitenlandse Zaken spraken af dat de liga contact gaat zoeken met de Nationale Libische Raad, het belangrijkste orgaan van de rebellen in Libië. Zij opereren vanuit Benghazi, een stad in het oosten van Libië. Voorstanders van een no-flyzone hoopten op een onvoorwaardelijke uitspraak voor de maatregel. Het bleef echter beperkt tot een oproep aan de VN-Veiligheidsraad tot een resolutie voor een verbod.

Verdeeldheid over no-flyzone

De VN-Veiligheidsraad is echter verdeeld over het onderwerp. Voorstanders van een no-flyzone zeiden deze week dat de missie wellicht ook door kan gaan als de de VN-Veiligheidsraad niet tot een besluit komt. Europa is echter verdeeld over de kwestie en ook de Arabische Liga sprak zich nu dus duidelijk uit. De liga, een organisatie van Arabische en islamitisch-Afrikaanse landen, hield zaterdag  een crisisberaad over Libië in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het besluit van de Arabische Liga werd gesteund door negen van de elf aanwezige leden. Algerije, een buurland van Libië, en Syrië stemden niet in met het besluit. De pan-Arabische organisatie telt in totaal 22 leden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen