Nieuws25 feb '11 17:02

Ordetroepen Bahrein verjagen demonstranten

Auteur: Jorn Lucas

De groep demonstranten kampeerden op een centraal plein in de hoofdstad Manamah. Volgens een woordvoerder van de sjiitische oppositiepartij al-Wefaq zijn er zeker drie doden gevallen.

Veiligheidsdiensten in het Arabische koninkrijk Bahrein hebben in de nacht van woensdag op donderdag een groep demonstranten uiteengedreven die kampeerden op een centraal plein in de hoofdstad Manamah. Volgens een woordvoerder van de sjiitische oppositiepartij al-Wefaq zijn er zeker drie doden gevallen. Zeker vijftig betogers raakten gewond, onder wie ook kinderen. Circa tien van hen verkeren in kritieke toestand.
,,Honderden agenten hebben het plein aangevallen waar honderden betogers de nacht doorbrengen in tenten'', zei ooggetuige Fadel Ahmad (37). Explosies en ambulances waren op honderden meters van het Parelplein te horen. Ooggetuigen meldden dat de oproerpolitie traangas, wapenstokken en rubberen kogels inzette om de betogers te verdrijven. Een helikopter cirkelde boven de demonstranten.


Journalisten zagen dat betogers wegvluchtten en werden achtervolgd door ordetroepen. ,,Mensen zijn aangevallen terwijl ze sliepen'', zei een mensenrechtenactiviste donderdag tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De leider van de sjiitische oppositie beschuldigde de Bahreinse autoriteiten van terrorisme. ,,Wie de beslissing nam om de demonstratie aan te vallen, had de bedoeling om te doden’’, verklaarde Abdul Jalil Khalil. De protesten in Bahrein houden al meer dan vijf dagen aan.
Duizenden sjiitische betogers bezetten het Parelplein sinds dinsdag en doopten het om tot het Tahrirplein (Bevrijdingsplein), in navolging van het plein in Caïro dat het centrum vormde van de volksopstand tegen de inmiddels verdreven president Hosni Mubarak. Ze wilden pas weggaan als het soennitische regime hun eisen heeft ingewilligd. De sjiitische bevolking, die de meerderheid vormt, voelt zich gediscrimineerd door de soennitische machthebbers. Ze willen onder meer een constitutionele monarchie.
Bij eerdere protesten sneuvelden ook al twee betogers. Koning Hamad Ibn Isa al-Khalifa beloofde vervolgens die incidenten te onderzoeken en riep op tot kalmte. Ook zei hij dat vreedzame protesten legaal zijn. Volgens de mensenrechtenactiviste zet het politieoptreden van afgelopen nacht vraagtekens bij de beloftes van de koning.

Gerelateerde artikelen