Nieuws29 mei '11 10:35

Spannende dagen voor Berlusconi

Auteur: Karin Backx

Het worden spannende dagen voor de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. In Milaan en Napels worden deze dagen nieuwe burgemeesters gekozen.

Miljoenen Italianen gaan zondag en maandag naar de stembus om nieuwe burgemeesters, provinciepresidenten, Provinciale Staten en gemeenteraden te kiezen. Hoe is de stemming in Milaan en Napels? De steden van Berlusconi.
Thuisbasis van Berlusconi
In Milaan, de thuisbasis van Berlusconi, werd twee weken geleden de eerste deuk opgelopen. De stad wordt sinds 1993 gedomineerd door centrumrechts.
Tijdens de eerste ronde van de burgemeestersverkiezingen behaalde de ex-commununistische advocaat Giuliano Pisapia met 48,4 procent bijna de absolute meerderheid.
Moddercampagne tegen links
De zittende burgemeester Letizia Moratti kreeg niet meer dan 41,6 procent van de stemmen. Hierop werd een moddercampagne gestart tegen de centrumlinkse concurrent, gesteund door de Italiaanse premier.
Ook Napels wordt nauwgezet in de gaten gehouden door Berlusconi.
Doorn in het oog
Zijn kandidaat daar, de centrumrechtse Gianni Lettieri strijdt tegen Luigi De Magistris van de partij Italië van de Waarden (IdV) van oud-onderzoeksrechter Antonio Di Pietro. Een doorn in het oog van Berlusconi.
Lettieri won de eerste ronde met 39 procent van de stemmen. De vraag is hoe de Italianen deze dagen gezind zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen