Nieuws9 jan '11 13:00

Van Gent: niet-aanvalsverdrag links is nodig

Auteur: Edme Koorstra

GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat de linkse partijen snel een niet-aanvalsverdrag moeten sluiten.

,,We moeten ons eigenbelang opzij zetten voor het algemeen belang. Ik roep de linkse partijen op over hun schaduw heen te stappen, zoals ik zelf heb gedaan, om een gezamenlijk doel te kunnen realiseren: het kabinet dat naar huis moet.''
Van Gent zei dat zaterdag op het PvdA-congres waar zij kwam discussiëren over linkse samenwerking. De aanwezigheid van de parlementariër van GroenLinks was pikant, omdat zij afgelopen week als enige van haar fractie tegen de missie in het Afghaanse Kunduz stemde en daarmee de lijn van de PvdA volgde. Van Gent was al enige tijd geleden uitgenodigd voor het congres en vond het flauw om nu af te zeggen. Ze woont om de hoek en bezoekt vaker congressen van de PvdA en andere partijen.
'Alle zeilen bijzetten'
Het niet-aanvalsverdrag is volgens haar voor de provinciale verkiezingen op 2 maart niet meer te halen. Van Gent vindt wel dat de PvdA, GroenLinks en de SP elkaar dan niet de maat moeten nemen. ,,We moeten alle zeilen bijzetten. We moeten een goed weerwoord geven op de rechtse partijen die elkaar in het zadel houden.'' Op dit moment zijn er al linkse Kamerleden die elkaar hierover spreken, maar dat is volgens haar nog in een pril stadium.
Spanning PvdA-GL opgelopen
Door het felle debat over een nieuwe missie naar Kunduz liep de spanning tussen de PvdA en GroenLinks de afgelopen week op. Van Gent zei dat juist dit belangrijke onderwerp zich niet leent om elkaar de maat te nemen. Ze riep op vooral vooruit te kijken. Samenwerking kan goed, op veel concrete punten, maar een fusie is wat haar betreft niet aan de orde.
Koenders ook voorstander van samenwerking op links
Ook PvdA'er Bert Koenders, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, is groot voorstander van linkse samenwerking. De overeenkomsten tussen de partijen zijn volgens hem groter dan de verschillen. Wat hem betreft hoeft dat niet te betekenen dat het één pot nat zal worden en dat er ruimte blijft voor partijen om zich te profileren. Hij ziet veel in informeel beraad over samenwerking, achter de schermen, en wil daar zelf in investeren. Volgens hem is in de samenleving ook veel behoefte aan een progressief gezamenlijk antwoord op de ruk naar rechts in de politiek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen