Nieuws29 apr '11 12:45

Bruidsjurk Kate ontworpen door Sarah Burton

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het bestbewaarde geheim van de trouwdag van prins William en de aanstaande prinses Catherine is onthuld: Kate Middleton draagt een bruidsjapon die ontworpen is door Sarah Burton. De designer is creatief directeur van het huis van de vorig jaar overleden Alexander McQueen.

De bruidstooi bestaat uit een jurk van ivoorkleurig en wit satijn met een sleep van 2.70 meter. Daaroverheen draagt de bruid een kanten overjurk, handgemaakt door de Royal School of Needlework. Op het kant zijn bloemen zoals rozen en narcissen aangebracht van kant en handgeweven ivoorkleurige zijde. De onderrok van de bruidsjapon bestaat uit zijden tule met kant. Sarah Burton en haar team hebben vrijdagmorgen nog de laatste hand gelegd aan de trouwjurk.
Kate Middleton heeft voor het huis van Alexander McQueen gekozen wegens "de schoonheid van zijn vakmanschap en zijn respect voor traditioneel handwerk en de technische kant van het maken van kleding'', aldus een verklaring van het paleis. De bruid wilde met haar jurk een combinatie van traditie en vernieuwing uitdrukken en heeft nauw met Burton samengewerkt voor het ontwerp. Sarah Burton was de ontwerpster die het meest door de Britse pers werd genoemd als uitverkoren voor het maken van de trouwjapon.
De bruid heeft een bruidsboeket van lelietjes-van-dalen van het Isle of Wight en draagt een zogenoemde halo-tiara van Cartier, die koningin Elizabeth aan haar heeft uitgeleend. De tiara stamt uit 1936. Elizabeth kreeg het sieraad cadeau op haar achttiende verjaardag. De Britse koningin heeft prins William kort na de aankondiging van zijn verloving met Kate Middleton een goudstaafje cadeau gedaan uit haar eigen mijnen in Wales. Van dat goud is de trouwring gesmeed door hofjuwelier Wartski. Van haar ouders heeft Kate de diamanten oorbellen die zij draagt cadeau gekregen.
William trouwt in het galauniform van de Irish Guard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen