Programma8 mrt '11 10:34

Daling olieprijs stimuleert AEX

Auteur: Thijs Baas

Paul Laseur denkt dat vijdag een cruciale dag wordt voor beleggers. Dan is in Saoedi-Arabië de dag van de woede en komen in Brussel regeringsleiders bijeen om de schuldpositie van armlastige eurolanden te bespreken.

De AEX is bijna 0,25% hoger en staat op 376,75. Ook de Nikkei-index staat 0,2% hoger. Voor het eerst in drie dagen daalt de olieprijs, na geruchten over een veilige aftocht van de Libische leider Muammar Kaddafi. Of die prijsdaling structureel is moet nog blijken. Veel beleggers kijken naar komende vrijdag, als in Saoedi-Arabië de dag van de woede wordt uitgeroepen. Tom Muller van Theodoor Gilissen heeft zo zijn twijfels Er is olie genoeg maar de angst dat het niet genoeg zal zijn drijft de prijs op. De angst zal tot vrijdag wel aanhouden.

Vrijdag komen ook regeringsleiders bijeen in Brussel  om te praten over de schuldposities van landen aan randen van de euro, zoals Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland. Eén van de mogelijkheden is een zogenaamde haircut, waarbij een deel van de schulden van obligaties worden afgestempeld. Dat zou betekenen dat beleggers niet volledig worden terugbetaald. Daar gaat de suggestie van uit dat landen niet in staat zijn hun schulden terug te betalen, wat een bom zou kunnen leggen onder de obligatiemarkt. Het zou immers betekenen dat je als belegger in staatsschuld niet langer de zekerheid hebt dat je je geld terugkrijgt.

Air France-KLM vervoerde in februari 5 procent meer passagiers dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat leidde tot een koersstijging van 1 procent. Wel hangt de luchtvaart een nieuwe dreiging boven het hoofd, nu de dalende olieprijzen in het nadeel werken van maatschappijen die langdurige brandstofcontracten hebben afgesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen