Nieuws12 mrt '11 20:47Aangepast op 13 mrt '11 09:55

Bahreinse shjiieten laten zich gelden

Auteur: Thijs Baas

In de Bahreinse stad Safriya zijn zaterdag tienduizenden mensen de straat op gegaan. Een dag nadat een demonstratie bij een ander paleis hardhandig was neergeslagen door de politie, werd uitbundig gedemonstreerd bij een van de paleizen van koning Hamad bin Isa al-Khalifa.

Waarschijnlijk ruim dertigduizend betogers riepen leuzen tegen koning Hamad bin Isa al-Khalifa, zonder dat de politie ze volgens getuigen een stroobreed in de weg legde. De sjiitische meerderheid wil dat de macht in het land eerlijker verdeeld wordt. Ze klagen over discriminatie door de soennitische machthebbers. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates riep de koning zaterdag in een gesprek op om gehoor te geven aan de roep om hervormingen van de sjiitische betogers.

Inmenging Iran

De Verenigde Staten vrezen inmenging van de shjiitische grootmacht Iran in het kleine koninkrijk. Volgens Gates zijn er overigens geen aanwijzingen dat Iran achter de sjiitische protesten in Bahrein en andere sjiitische protesten in Arabische landen zit. De inmenging van de Verenigde Staten houdt mogelijk verband met een strategisch belangrijke marinebasis op het eiland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen