Nieuws22 jun '11 13:56

Levenslang voor activisten Bahrein

Auteur: Edme Koorstra

Acht activisten die in Bahrein protesteerden voor meer democratie moeten levenslang de cel in. Een rechtbank in het Perzische land veroordeelde de groep omdat ze een staatsgreep zouden plannen.

In totaal stonden 21 oppositiefiguren terecht, ze kregen straffen van twee tot vijftien jaar opgelegd. Tijdens de zitting waren er demonstraties en wegblokkades door sjiitische betogers, volgens de BBC.
Meer macht
Bahrein, een klein land in de Perzische Golf, kreeg in het voorjaar met massale protesten te maken, net als veel andere Arabische landen. De Golfstaat wordt geregeerd door een kleine soennitische elite. De sjiieten vormen met 70 procent de meerderheid. Zij worden gediscrimineerd en eisen meer macht.
Gevangenis
Met hulp van onder anderen Saudische militairen maakte het koningshuis een eind aan de protesten. Een groot aantal opposanten verdween in de gevangenis.
Doodstraf
Eind april zijn vier sjiitische demonstranten door een militaire rechtbank ter dood veroordeeld. Drie anderen kreen levenslang. De verdachten zouden twee politiemensen hebben gedood tijdens straatprotesten.

Gerelateerde artikelen