Nieuws23 feb '11 21:30Aangepast op 25 feb '11 13:21

Wilders spoort coalitie aan tot meer campagne, lijkt daarin te slagen

Auteur: Edme Koorstra

Precies een week voor cruciale provinciale statenverkiezingen beginnen de kopstukken van de grote partijen zich steeds meer te roeren.

PVV-leider Geert Wilders porde de boel op door zich erover te beklagen dat premier en VVD-leider Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) onzichtbaar zijn.

Wilders is zelf dezer dagen volop in het land en op tv te bewonderen. De uitslag van de verkiezingen van volgende week is cruciaal voor het kabinetsbeleid. De statenleden kiezen eind mei een nieuwe Senaat en zonder meerderheid voor VVD, CDA en PVV wordt het voor het kabinet bijzonder moeilijk plannen door de Eerste Kamer te krijgen.

'Klachten Wilders belachelijk'
Wilders onderkent dat gevaar terdege en is daarom volop op campagne. Rutte, die deze week twee dagen was skiën, noemde de kritiek van Wilders dat hij onzichtbaar zou zijn belachelijk. Maar gaf door onmiddellijk voor de camera van de NOS te verschijnen impliciet toe dat hij zich aangesproken voelde.

Wilders, die verwacht dat zijn PVV tien tot vijftien zetels zal halen in de Eerste Kamer, riep ook op tot wat meer ,,peper’’ in de campagnes van VVD en CDA. ,,Wilders wordt de komende week op zijn wenken bediend. Uiteindelijk zal hij ons van het scherm moeten poetsen, vrees ik'', zei Rutte.

Die haalde in een adem door uit naar PvdA-leider Job Cohen. De PvdA is volgens hem terug in de klassieke reflex van alle problemen vooruitschuiven en dreigt bovendien het kabinetsbeleid te blokkeren als de oppositie een meerderheid houdt in de Senaat. In Uitgesproken WNL zei Rutte dat de Eerste Kamer het het kabinet ,,ontzettend moeilijk en op een aantal onderdelen onmogelijk kan maken'' als de oppositie een meerderheid in de Senaat behoudt. Hij riep iedereen op toch vooral naar de stembus te gaan.

'Uitkijken voor Belgische toestanden'
Rutte noemde het eerdere dreigement van Cohen kabinetsbeleid te blokkeren ,,niet verantwoord'' en zei te vrezen voor ,,Belgische toestanden''. In België is de politiek volkomen verlamd en duurt de kabinetsformatie al ruim 250 dagen. Rutte gaf toe dat de provinciale statenverkiezingen eigenlijk niet gaan over provinciale thema's, maar over ,,het hart van het kabinetsbeleid''.

In antwoord op de kritiek van Rutte, riep PvdA-leider Job Cohen VVD, CDA en PVV op af te zien van ,,asociale maatregelen'' en kwetsbare groepen in Nederland in bescherming te nemen. Cohen stelt dat CDA en VVD niet praten over de oneerlijke gevolgen voor groepen mensen van de keuzes die het kabinet maakt.

'Cohen: reik kwwetsbare groepen de hand'
Tijdens een campagnebijeenkomst in Tilburg deed Cohen een oproep aan de coalitie. ,,Bezuinig niet op kinderen met epilepsie, op arbeidsgehandicapten met weinig kans op werk en op ouderen die hun zorg nauwelijks kunnen betalen. Als dit kabinet een sociaal gezicht heeft, dan trekt zij een streep door deze asociale maatregelen. Reik in ieder geval deze drie kwetsbare groepen de hand.''

Gerelateerde artikelen