Nieuws31 okt '11 05:59

Qantas vliegt weer, reizigers opgelucht

Auteur: BNR Webredactie

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is weer begonnen met het uitvoeren van vluchten. Wegens een slepend conflict tussen directie en vakbonden stonden de toestellen twee dagen aan de grond.

Rond twee uur 's-middags begon een toestel van Qantas vanaf de internationale luchthaven van Sydney aan een vlucht naar Los Angeles, nadat de luchtvaartautoriteiten daarvoor toestemming hadden gegeven.

Arbitrage
Zondagavond had een arbitragecommissie het concern bevolen de vluchten te hervatten. Tegelijkertijd bepaalde de commissie dat vakbonden de komende tijd geen actie mogen voeren. De partijen kregen 21 dagen de tijd om hun geschillen bij te leggen. Als dat niet binnen de gestelde tijd gebeurt, komt er een bindende arbitrage in het arbeidsgeschil.

Doorbraak forceren
Qantas en de bonden liggen al maanden met elkaar overhoop over plannen van het bedrijf om circa 1000 banen te schrappen en nieuwe vliegmaatschappijen in Azië op te zetten. De Qantas-directie legde zaterdag alle vluchten stil, om op deze manier een doorbraak te forceren. Hierdoor raakten tienduizenden passagiers gedupeerd.

Gerelateerde artikelen