Programma7 jun '11 14:34

Irakese drankverkopers vrezen voor hun leven

Auteur: Pieter van den Akker

De angst zit er goed in bij eigenaren van kleine slijterijen in Irak. Meerdere zaken die in de hoofdstad Bagdad alcoholische drank verkopen, zijn de afgelopen weken doelwit geweest van bombardementen. De aanslagen worden bovendien steeds groter en feller, meldde CNN dinsdag.

De ellende begon enkele maanden geleden toen ambtenaren het verbod op alcohol terugdraaiden. De ondernemers geloven dat het geweld mogelijk een religieuze achtergrond heeft, maar weten niet wie er achter de aanslagen zit. Wel duidelijk is dat ze dagelijks vrezen voor hun leven. “Een slijterij hebben is de gevaarlijkste baan die je in Bagdad kan hebben”, aldus de 45-jarige Abu Yaqoub. De Irakees is al meerdere keren slachtoffer van een bombardement geweest.
Soenniet of sjiiet
Zijn collega Ashur Essa deelt zijn angst. “Het is pijnlijk om te zien dat dit in ons land gebeurt”, aldus de christen. “Alle Irakezen leefden gebroederlijk samen. Het maakte niet uit of je nou sjiiet, soenniet, moslim of christen was.” Tegenwoordig is dat wel anders, gelooft Essa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen