Nieuws8 mrt '11 20:13Aangepast op 8 mrt '11 20:56

Revolutionaire vlag bij consulaat Libië

Auteur: Pieter van den Akker

Bij het Libische consulaat in Den Haag hangt sinds maandag de driekleurige 'revolutionaire' vlag uit. De rood, zwart, groene vlag wappert er in de plaats van de volledig groene die Muammar Kaddafi ooit als officiële vlag introduceerde.

De driekleur, die stamt uit de periode voor 1969, toen Kaddafi via een staatsgreep aan de macht kwam, is een symbool geworden voor de opstand tegen de Libische dictator.
Het Libische consulaat was vandaag niet bereikbaar om uitleg te geven over de aanwezigheid van de oude vlag bij het gebouw.
'Vlag Kaddafi komt niet terug'
Het initiatief voor het hijsen van de oude vlag komt van de Libische Mensenrechten Liga, die ook regelmatig anti-Kaddafi-demonstraties organiseert in Den Haag. De Liga verzocht het consulaat de driekleurige vlag te hijsen in plaats van de groene vlag. De consul heeft daaraan gehoor gegeven, zei een woordvoerder van de Liga. ,,De vlag van Kaddafi komt hopelijk niet meer terug'', aldus de woordvoerder.
Druk op Kaddafi neemt toe
De druk op de Libische leider Muammar Kaddafi wordt steeds groter nu de rebellen in het land hem de wacht hebben aangezegd. Als de 68-jarige dictator binnen 72 uur vertrekt, zal hij in eigen land niet worden vervolgd. Dat heeft de door de rebellen opgerichte Nationale Libische Raad gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen