Nieuws20 mrt '11 16:31

Politie haalt mannen uit vuursteengroeve

Auteur: Pieter van den Akker

Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag vier inwoners van Maastricht opgepakt die zich toegang hadden verschaft tot een prehistorische vuursteenmijn tussen Rijckholt en Sint Geertruid in Zuid-Limburg. De politie onderzoekt of de Maastrichtenaren iets van doen hebben met vernielingen in de monumentale groeve.

Het viertal zit vast op verdenking van vernieling, maakte de politie zondag bekend. De vier, in leeftijd van 21 tot en met 35 jaar, waren uit nieuwsgierigheid met touwen een twaalf meter diepe schacht afgedaald naar de groeve. Medewerkers van Staatsbosbeheer ontdekten de touwen en waarschuwden de politie. Om hen uit de groeve te halen moest de brandweer de deur van de hoofdingang openbreken. In de groeve bleken poorten naar tunnels te zijn opengebroken en een deur ontzet.
Groeves ontstaan tussen 4000 en 3400 voor Christus
De vuursteengroeves in Zuid-Limburg zijn uitgehakte holten in mergelwanden en stammen uit de periode tussen 4000 en 3400 voor Christus. Vuursteen werd toen gebruikt voor het maken van gereedschap en speerpunten. De groeves bestonden uit een centrale schacht en minder diepe zijgangen. Veel vuursteengroeven zijn beschadigd of verdwenen door de winning van mergel.
Verboden toegang
De groeves zijn beschermd en de toegang is verboden vanwege hun grote cultuurhistorische waarde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen