Nieuws7 mrt '11 08:33Aangepast op 7 mrt '11 18:15

Informateurs, nu ook in de Provincie

Auteur: Jorn Lucas

Deze week starten de onderhandelingen voor nieuwe provinciebesturen. En drie van de twaalf provincies nemen daarvoor een informateur in de arm: Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant waar VVD-coryfee Hans Wiegel aan de slag gaat als verkenner. In Brabant is het CDA altijd de grootste partij geweest, tot afgelopen woensdag: De VVD is nu de grootste.

Volgens Kees Aarts, hoogleraar Politicologie aan de Universiteit Twente is dit een logische stap, die ook al te zien is geweest bij de gemeenten. Veel besturen, de Gedeputeerde Staten, staan steeds losser van de Provinciale Staten.

Daarnaast speelt de opkomst van de PVV een grote rol. In veel provincies is de PVV van niks naar tweede of derde partij gegaan. Traditionele partijen moeten hun houding ten opzichte van de nieuwkomer bepalen, en hoe ze hen bij de onderhandelingen kunnen betrekken. En dan werkt een buitenstaander het beste.

In Zuid-Holland gaat Bruno Bruins aan de slag, en in Noord-Brabant gaat Hans Wiegel de verhoudingen verkennen. De keuze voor bekende, prominente politici is volgens Kees Aarts verstanding omdat veel partijen naar deze mensen zullen luisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen