Nieuws7 jun '11 16:22Aangepast op 7 jun '11 16:44

Zwaartekracht, zwarte gaten en de cloud

Auteur: Robin Rotman

Astronoom Heino Falcke doet onderzoek naar zwarte gaten. En natuurkundige Erik Verlinde wil weten wat zwaartekracht nu precies is. Beiden gaan verder waar Newton en Einstein zijn opgehouden en beiden zijn maandag beloond met de Spinoza-premie.

Dat is de hoogste Nederlandse, wetenschappelijke onderscheiding. Hoe ver zijn ze met het doorgronden van het mysterie zwaartekracht? Wat kunnen we leren van zwarte gaten? Wat gaan ze doen met de 2,5 miljoen euro die ze hebben binnengehaald?

Verder: er moet niets minder dan een revolutie komen op het gebied van diagnostiek. Dat bepleit de Rotterdamse geneticus Peter van der Spek. Dankzij de ontrafeling van het menselijk genoom kunnen erfelijke aandoeningen en nieuwe mutaties bij kanker beter worden opgegespoord en behandeld.

Het is niet het type chemokuur dat ervoor zorgt dat patiënten misselijk worden en braken. Nee, leeftijd en geslacht zijn de bepalende factoren. Dat blijkt uit onderzoek van Doranne Hilarius, ziekenhuisapotheker in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze is de promovendus van de week.

Columnist Frans Nauta praat ons bij over de zegeningen van ´the cloud´.

Gerelateerde artikelen