Programma3 jun '11 21:13

Dader Hoensbroek was in de war

Auteur: Edme Koorstra

Politie en justitie in Hoensbroek (gemeente Heerlen) hebben vanavond de achtergronden geschetst van een geweldsincident eerder op de dag waarbij twee mensen om het leven zijn gekomen. Er raakten ook twee personen zwaargewond.

Volgens de Maastrichtse hoofdofficier van justitie Annemarie Penn-te Strake begonnen de problemen rond half drie vrijdagmiddag toen een 41-jarige verwarde man probeerde coniferen in zijn straat, de Laagstraat, in brand te steken. Drie buurtbewoners probeerden dit te verhinderen. Daarop sloeg en hakte de man met een zwaard en een bijl op de drie in. Eén van hen, een 52-jarige buurtgenoot, kwam daarbij om het leven. De twee andere mannen (48 en 50 jaar) raakten zwaargewond.
Politie loste schoten
De gealarmeerde politie was binnen vier minuten ter plaatse. De verwarde man belaagde de agenten met zwaard en bijl, en weigerde daarmee ondanks herhaalde sommaties te stoppen. Daarop vuurden de agenten twee schoten af op de man, die dodelijk werd getroffen.
Psychische problemen
Volgens Penn staat de man bekend als zorgmijder met psychische problemen. Dat betekent dat de man weigert zich te laten helpen. De politie had de man aangemeld bij Mondriaan Zorggroep, die mensen met psychische problemen begeleidt. Hij had geen strafblad.
'Explosie van geweld'
Penn sprak van een "explosie van geweld’’. Burgemeester Paul Depla van Heerlen noemde deze vrijdag "een inktzwarte dag’’. De hevig geschrokken buurtbewoners worden volgens de politie opgevangen.
Geen signalen
Volgens Penn en Depla waren er geen signalen dat de verwarde man tot deze daad zou komen. De burgemeester zei dat de Laagstraat een buurt is waarvoor de gemeente veel aandacht heeft vanwege de vele overlastmeldingen.
De politie is begonnen aan een buurtonderzoek en een onderzoek in de woning van de overleden verdachte. De Rijksrecherche onderzoekt het schieten door de politie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen